Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
WSPANIAŁE PRZEPISY Z GRZYBÓW
WSPANIAŁE PRZEPISY Z GRZYBÓW

Kurki duszone z koperkiem

Porcja na: 2 osoby

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

-          1 słoik „Kurki danie gotowe” Nasza Chata

-          1 cebula mała

-          1 łyżka masła

-          ¼ szklanki rosołu ( ¼ kostki rosołowej + wrzątek)

-          ¼ szklanki śmietany 18%

-          2 łyżki koperku

-          sól i pieprz do smaku

 

Obierz cebulę i drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło i zarumień na nim cebulę.

Po kilku minutach dodaj słoik „Kurek danie gotowe”, rosół, koperek, przyprawy do smaku

i duś po przykryciem ok. 5 min. Na koniec dodaj śmietanę i gotuj tak długo aż całość zgęstnieje.

Wystarczy ugotować ziemniaki i grzybowy obiad gotowy.

 

Podgrzybki w śmietanie

Porcja na: 2 osoby

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

-          1 słoik „Podgrzybki danie gotowe” Nasza Chata

-          1 cebula mała

-          1 łyżka masła

-          ¼ szklanki rosołu ( ¼ kostki rosołowej + wrzątek)

-          ¼ szklanki śmietany 18%

-          sól i pieprz do smaku

 

Obierz cebulę i drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło i zarumień na nim cebulę.

Po kilku minutach dodaj słoik „Podgrzybków danie gotowe”, rosół, przyprawy do smaku

i duś po przykryciem ok. 5 min. Na koniec dodaj śmietanę i gotuj tak długo aż całość zgęstnieje.

Wystarczy ugotować ziemniaki i grzybowy obiad gotowy.

 

Bułki kajzerki z podgrzybkami

Porcja na: 3-4 osoby

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

-          1 słoik „Podgrzybki danie gotowe” Nasza Chata

-          4 bułki kajzerki

-          pęczek szczypiorku

-          1 łyżka masła

-          1 cebula

-          natka pietruszki

-          2 łyżki startego sera

-          sól i pieprz do smaku

 

Na patelni rozgrzej masło i dodaj posiekaną drobno cebulę i szczypiorek. Jak tylko cebula zmięknie dodaj słoik „Podgrzybków danie gotowe”, zamieszaj i poczekaj aż się wszystko zagotuje. Po kilku minutach dodaj pokrojoną natkę pietruszki i całość zamieszaj, pogotuj jeszcze przez 2-3 minuty i farsz gotowy.

Bułki przekrój i wyjmij miękisz. Wydrążone bułki wypełnij farszem i posyp startym serem. Całość (8 połówek kajzerek z farszem) wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 1600C na około 5 minut aby ser się rozpuścił, a bułka lekko zarumieniła.

Kajzerki najlepiej podawać z zieloną sałatą z sosem winegret albo innymi surówkami.

 

Grzyby duszone z pomidorami

Porcja na: 3-4 osoby

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

-          1 słoik „Podgrzybki danie gotowe” Nasza Chata

-          1 słoik „Kurki danie gotowe” Nasza Chata

-          4 średnie pomidory

-          1 łyżka oleju

-          ½ szklanki śmietany

-          1 łyżeczka słodkiej papryki

-          pęczek natki pietruszki

-          1 cebula

-          sól i pieprz do smaku

 

Sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz drobno poszatkowaną cebulę wrzuć do garnka razem z łyżką oleju i dusić ok. 15 minut. Następnie wrzuć „Podgrzybki danie gotowe” i „Kurki danie gotowe”, wymieszaj i całość zagotuj. Na koniec dodaj posiekana natkę pietruszki, słodką paprykę i sól z pieprzem do smaku. Całość wymieszaj ze śmietaną, zagotuj.

Należy podawać na gorąco np. z ugotowanym ryżem, makaronem, puree ziemniaczanym albo pieczywem.

 

Omlet z kurkami

Porcja na: 2 osoby

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

-          4 jajka

-          2 łyżki mleka

-          1 łyżka masła

-          1 słoik „Kurki danie gotowe” Nasza Chata

-          sól

 

Kurki danie gotowe zagrzej w małym garnku. Jajka roztrzep z mlekiem i szczyptą soli. Na patelni rozgrzej masło i wlej roztrzepane jajka, przykryj, masę jajeczną ogrzewaj aż się zetnie (spodnia część omletu musi być przysmażona, górna miękka). Następnie na omlet wyłóż podgrzane „Kurki danie gotowe”. Podawaj na podgrzanym talerzu.

 

Grzanki z grzybami

Porcja na: 3-4 osoby

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

-          ½ opakowania chleba tostowego (lub 1 małe)

-          masło do posmarowania grzanek

-          1 słoik „Podgrzybki danie gotowe” lub „Kurki danie gotowe” Nasza Chata

-          1 łyżka bułki tartej

-          olej do smażenia

-          1 łyżka natki pietruszki

 

„Podgrzybki lub kurki danie gotowe” zagrzej w małym garnku. Z chleba tostowego wytnij krążki o średnicy 5cm, posmaruj cienko masłem z obu stron i obtocz w bułce tartej, obsmaż z obu stron na patelni na złoty kolor. Na gorące grzanki nałóż ciepłe grzyby i posyp natką pietruszki.

Podawaj od razu.

 
 

Mielone z podgrzybkami

Porcja na: 4-5 osób

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

-          500g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)

-          1 słoik „Podgrzybki danie gotowe” Nasza Chata

-          1 jajko

-          olej do smażenia

-          bułka tarta

-          sól i pieprz

 

„Podgrzybki danie gotowe” wymieszaj razem z mięsem mielonym, jajkiem i dodaj sól oraz pieprz do smaku. Uformuj okrągłe kotlety, obtocz w bułce tartej i obsmaż z dwóch stron na patelni na rozgrzanym oleju. Mielone są znakomite zarówno na ciepło jak i na zimno, z pieczywem lub ziemniakami.

 

Pikantna sałatka z grzybami marynowanymi

Porcja na: 3 osoby

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

-          1 słoik 250g grzybów marynowanych (Podgrzybki, Borowiki, Maślaki lub Kurki marynowane Nasza Chata)

-          1 słoiczek marynowanych cebulek

-          2 łodygi selera

-          kilka miniaturowych kolbek kukurydzy z puszki

-          1 gruba marchewka

-          1 łyżeczka oliwy z oliwek

-          sól

 

Łodygi selera umyj i pokrój w krążki. Grzyby i cebulki odsącz z zalewy. Marchewkę krótko obgotuj (10 minut od momentu zagotowania wody), odsącz i pokrój w ozdobne plasterki (np. kwiatuszki). Wszystkie składniki wyłóż na duży talerz lub półmisek, posól do smaku i skrop oliwą z oliwek.

 

Szaszłyki na zimno z grzybami marynowanymi

Porcja na: 3 osoby

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

-          1 słoik 250g grzybów marynowanych (najlepiej Podgrzybki marynowane Nasza Chata)

-          kilka plasterków wędzonego boczku

-          kilka miniaturowych kolbek kukurydzy

-          1 czerwona papryka

-          patyki do szaszłyków

 

Podgrzybki marynowane odsącz z marynaty. Cienkie plasterki boczku pokrój na połówki i zwiń w ruloniki. Paprykę umyj, wyjmij gniazdo nasienne i pokrój. Nadziewaj plasterki boczku, marynowane podgrzybki, kawałki papryki i miniaturowe kolbki kukurydzy na przemian na patyki. Gotowe szaszłyki ułóż na talerzu lub półmisku. Podawaj jako przystawkę razem z pieczywem posmarowanym masłem.

 

Pyszny sos grzybowy

 

 

Składniki:

-          słoik (110 g) koncentratu grzybowego NASZA CHATA

-          2 średnie cebule

-          200 ml śmietany 18%

-          2 łyżki masła

-          1 łyżka mąki

-          sól

-          pieprz

-          2 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku

 

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Podlać 1 szklanką wody i chwilę poddusić. Następnie dodać koncentrat grzybowy NASZA CHATA. Mąkę dokładnie roztrzepać ze śmietaną i powoli wlewać do grzybów z cebulą, ciągle mieszając aż do zagotowania sosu. Pod koniec sos przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz dorzucić posiekaną pietruszkę lub koperek.

 

Sos grzybowy można podawać prawie do wszystkich potraw z kasz, ziemniaków i makaronów.

 

 

Wyśmienita zupa grzybowa

 

 

Składniki:

-          słoik (110 g) koncentratu grzybowego NASZA CHATA

-          2 marchewki

-          1 pietruszka

-          ¼ selera

-          1 cebula

-          1 łyżka masła

-          1 łyżka mąki

-          200 ml śmietany 18%

-          sól

-          pieprz

-          szklanka makaronu lub łazanek

 

 

Przygotowanie:

Włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę, zalać 11/2 litra wody i gotować przez 15 minut. Obraną cebulę również pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle i wrzucić do garnka   z zupą. Śmietanę wymieszać z mąką i wlewać powoli do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron lub łazanki ugotować na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Każdą porcję zupy podawać z czubatą łyżką makaronu lub łazanek.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl